streda 13. januára 2016

Škola háčkovania 1 - Začíname

Ahojte, vítam vás v našej obývačke! Veľmi by som chcela, aby ste sa cítili príjemne. Trochu mi je ľúto, že sa nevidíme „zoči-voči“, ale zas na druhej strane, do tej skutočnej by sme sa asi všetky nevošli. No pri písaní týchto riadkov si predstavujem, že sedíte vedľa mňa, sme obklopené klbkami a spoločne háčkujeme :)

Háčkovanie je dnes v trende, podobne ako iné ručné práce (handmade). Myslím si, že skúsených háčkarok, ktoré tvoria krásne vecičky je veľa. Vidíme ich napr. na Sashe alebo Fler, zo zahraničných stránok na Etsy či Ravelry. Verím, že tieto nádherné vecičky inšpirujú aj vás, ktoré ste ešte háčik v ruke nedržali, no chceli by ste sa naučiť háčkovať. Najmä vám venujem nasledovné rady, tipy a návody.
Volám sa Ivana, háčkovať som sa naučila ako dievča a viac sa tejto ručnej práci venujem posledných šesť rokov. Toľko má moja staršia dcérka, deti a materská dovolenka ma inšpirovali J Háčkovanie je nielen moja záľuba, ale tiež relax a často aj terapia. K napísaniu školy háčkovania ma priviedli kamarátky i neznáme háčkarky z internetu, ktoré sa buď chceli naučiť háčkovať alebo boli zvedavé na rôzne postupy.

Myslím si, že háčkovanie nie je zložité. Ale predstavy, že chytíte do rúk klbko, háčik a začnete háčkovať čiapku sa určite vzdajte! Je potrebné, aby ste sa naučili háčkovať aspoň retiazkové očko, krátky stĺpik, polstĺpik a dlhý stĺpik. Veľmi však zdôrazňujem, že túto techniku potrebujete dostať „do rúk“. Znamená to, že potrebujete háčkovať čo najviac, aby vaše stĺpiky boli rovnaké a precízne uháčkované. Vtedy budú vaše dielka vyzerať naozaj pekne. Preto bude táto škola háčkovania napísaná tak, aby ste si čo najviac precvičili postupne všetky očká a stĺpiky. Budem sa však snažiť, aby to nebolo nudné a videli ste vydarené výsledky svojho snaženia :)

Verím, že vás poteší, ak si všetky moje postupy a háčkovanie budete môcť pozrieť aj „naživo“, pretože pripravujem videonávody.

Čo potrebujeme k háčkovaniu?

Kedy a za akých okolností háčkovanie vzniklo presne nevieme. Prvé písomné zmienky pochádzajú z 19. storočia. Predpokladá sa, že počiatočné výrobky vznikali prstovým háčkovaním, keď sa namiesto háčika používali prsty. Dnes na háčkovanie potrebujeme dve základné veci – háčik a priadzu. K tomu ešte odporúčam pohodlné sedenie a dobré svetlo.

Háčik
Háčiky sa vyrábajú z kovu (alumíniové), z plastu alebo z dreva či bambusu. Nie je určené, ktoré sú najlepšie, každej háčkarke môže vyhovovať iný. Úplným začiatočníčkam sa odporúča používať alumíniové háčiky, pretože pri práci s nimi priadza lepšie „kĺže“ a háčkovanie tak ide ľahšie. Pre pohodlnejšie a „zdravšie“ háčkovanie sa vyrábajú tzv. ergonomické háčiky. Ja obľubujem kovové aj plastové háčiky, musia však mať rúčku.

Veľkosť háčika sa určuje podľa jeho hrúbky. Existujú rôzne veľkosti háčikov, od úplne tenučkých až po hrubé „háky“, ktoré sa používajú pri práci s vlnou či inou hrubou priadzou. Ak začínate háčkovať, mohol by vám najlepšie vyhovovať 5mm háčik. Odporúčajú ho odborníci na rôznych stránkach a ja s nimi súhlasím. S týmto háčikom sa veľmi dobre pracuje a pre 5mm háčik je vytvorených  aj veľa návodov. V prípade, že by ste predsa chceli začať s tenším háčikom, poradila by som vám 3,5mm háčik. A samozrejme priadzu v hodnú pre túto veľkosť – na štítku pri každom klbku je uvedená odporúčaná veľkosť háčika.
Priadza

V súčasnosti si môžeme vyberať z množstva krásnych a kvalitných priadzí. Základný rozdiel medzi nimi je v tom, aký materiál je použitý na ich výrobu – prírodný alebo syntetický. Prírodné priadze majú rastlinný alebo živočíšny pôvod. Živočíšne sa vyrábajú zo zvieracej srsti a sú to napr. vlna, alpaka, angora, mohér. Medzi priadze rastlinného pôvodu patrí napr. bavlna, ľan, bambus. Každý z týchto materiálov veľmi dobre popisuje  Sashe žurnál. Syntetické priadze sú umelou napodobeninou prírodných priadzí. Je to napr. akryl, polyester, polyamid a viskóza. Každá z nich má svoje výhody i nevýhody, aj preto sa vyrábajú tzv. zmesové priadze. Ako toto pomenovanie hovorí, ide o zmes prírodnej a umelej priadze.
Každému vyhovuje iná priadza. Ja si myslím, že príroda je príroda a tú nič neprekoná. Lenže moja pokožka si myslí niečo iné, je veľmi citlivá a jediná z prírodných priadzí, ktorú toleruje je merino vlna (najlepšie v úprave pre malé deti). Kvalitná merino vlna je pomerne ľahko dostupná v dobrej kvalite a širokej škále farieb. V začiatkoch vášho háčkovania je dobré prihliadať aj na cenu priadze, predsa len sa vaše dielka nemusia vydariť  hneď na prvý pokus. Priadzu je dobré vidieť  a môcť si ju ohmatať, no v eshopoch zas zvyknú byť jej ceny nižšie. Výber je na vás, dobrým pomocníkom vám môžu byť rôzne fóra a hodnotenia priadzí ich užívateľkami. Priznám sa, že ja sa snažím nachádzať zlatú strednú cestu, kvalitné priadze za primerané ceny, občas si doprajem aj luxusnejšie. Závisí to od toho, čo z nich chcem uháčkovať. Pri úplných začiatkoch si vyberajte priadzu jednofarebnú, radšej v svetlých odtieňoch – nie však bielu. Vtedy by mala byť vaša háčkovaná práca najlepšie viditeľná.

Okrem materiálu, z ktorého je priadza vyrobená, je dôležitá aj jej hrúbka. Už na pohľad vieme rozoznať, či je priadza tenká alebo hrubá. Na každej páske pri priadzi je napísané, aké ihlice či háčik máme použiť. Tiež na nej nájdete údaj o návine, čiže o tom, koľko metrov priadze je v danom klbku. Klbká bývajú väčšinou s hmotnosťou  50g alebo 100g. V USA sa používa delenie priadzí podľa hrúbky vlákna, z ktorého sú vytvorené.
Priadze mávajú aj rôznu štruktúru, existujú napr. buklé priadze, ďalej stužkové, chlpaté a rôzne efektné priadze. Vyrábajú sa v širokej farebnej škále, jednofarebné alebo viacfarebné (melírované).

 
Tabuľka – značenie priadzí v USA

Označenie
priadze
Fingering
Sock Fingering,Baby
Sport,
Baby
DK,
Worsted
Worsted, Afghan, Aran
Chunky, Craft, Rug
Bulky, Roving
Skúška háčkovania – dlhé stĺpiky
 
32 - 42
 
21 - 32
 
16 - 20
 
12 - 17
 
11 - 14
 
8 - 11
 
5 - 9
Odporúčaný háčik (mm)
 
1,6 – 1,4
 
2,25 – 3,5
 
3,5 – 4,5
 
4,5 – 5,5
 
5,5 – 6,5
 
6,5 - 9
 
9 a viac

 
 

Tabuľka – veľkosti háčikov

Medzinárodné značenie
Veľká Británia
USA
oceľové háčiky
USA
hliníkové alebo plastové háčiky
0,6 mm
14
0,75 mm
13
1 mm
12
11
1,25 mm
10
9
1,5 mm
8
7
1,75 mm
6
5
2 mm
14
4
3
2,25 mm
13
2
B
2,5 mm
12
1
C
3 mm
11
0
D
10
3,5 mm
9
00
E
F
4 mm
8
G
4,5 mm
7
5 mm
6
H
5,5 mm
5
I
6 mm
4
J
6,5 mm
3
K
7 mm
2
L
8 mm
1
M
9 mm
0
N
10 mm
P
12 mm
15 mm
Q

 
Základná technika háčkovania:
háčik môžete držať dvojakým spôsobom –  ako ceruzku (obr. a) alebo ako nôž (obr. b).



 

Háčik držíme v pravej ruke a na prstoch ľavej ruky máme omotanú priadzu. Ak ste ľaváčka, je to opačne. Ja si ju omotávam dvakrát na ukazovák ľavej ruky.
 

Okrem vlastných skúseností som informácie čerpala tu (odporúčam prečítať aj vám):




Obrázky: www.lionbrand.com;  www.ukwebserv.com
 
Tento článok si môžete uložiť a vytlačiť tu.                                  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára